Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Klidový energetický výdej u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí II
Krčmářová, Veronika ; Kovařík, Miroslav (vedoucí práce) ; Hronek, Miloslav (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Student: Veronika Krčmářová Školitel: PharmDr. Miroslav Kovařík Ph.D. Název práce: Klidový energetický výdej u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí II Cílem této práce bylo porovnání klidového energetického výdeje (REE) a utilizace nutričních substrátů mezi pacienty s onemocněním CHOPN a kontrolní skupinou. Předchozí studie potvrzovaly u pacientů s chronickou obstrukční nemocí (CHOPN) zvýšený REE. Na základě zvýšení tohoto parametru docházelo k úbytku netukové hmoty a svaloviny. O utilizaci nutričních substrátů u pacientů s CHOPN příliš dosud známo není. Naší studie se celkem zúčastnilo 20 pacientů z toho 11 pacientů s CHOPN a 9 z kontrolní skupiny. Věk pacientů se pohyboval od 55 do 71 let. Každý pacient byl vyšetřen jednou. Stanovovali jsme hodnoty klidového energetického výdeje nepřímou kalorimetrií a utilizaci nutričních substrátů. Dle našich výsledků docházelo ke zvýšení REE u 82 % pacientů s CHOPN oproti kontrolní skupině, kde bylo hypermetabolických pacientů pouze 33 %. Porovnáním výsledků REE mezi stanovovanými skupinami bylo dokázáno zvýšení REE cca o 20 % u pacientů s CHOPN oproti kontrolní skupině. Stanovením utilizace nutričních substrátů byl patrný trend zvýšení utilizace...
Bazální metabolismus, výživová intervence a potraviny způsobující nociceptivní bolest u osob s míšní lézí
Chaloupková, Eva ; Heller, Jan (vedoucí práce) ; Bartůňková, Staša (oponent) ; Kálal, Jan (oponent)
Název: Bazální metabolismus a výživová intervence u osob s poraněním míchy Cíle: Hlavním cílem této práce byl empirický výzkum případových evaluačních studií (n = 3), kde jsme pomocí analýzy zkoumali: vztah energetického výdeje (bazálního metabolismu) a energetického příjmu u osob s diagnózou poranění míchy (p. m.). Sekundárním cílem bylo zjistit, zda změny v rozložení makroživin a hodnotě denního energetického příjmu povedou u jednotlivých probandů ke snížení tělesné hmotnosti a tělesného tuku. Pilotní studie v naší práci byla zaměřena na přehled variability hodnot bazálního metabolismu (BM) u osob s p. m. Metody: V naší práci jsme použili metodu nepřímé kalorimetrie k měření BM a spolu s hodnotou pracovního metabolismu jsme určili ve výživové intervenci (v. i.) ideální energetický příjem pro naše probandy. Sledovali jsme změny tělesného složení, především změny v množství tukové a svalové tělesné tkáně. Výsledky: Zjistili jsme, že při dodržování předepsaných pravidel v. i. se všem probandům podařilo snížit svoji tělesnou hmotnost. Průměrný úbytek tělesné hmotnosti u probandů za jeden týden byl 0,29 ± 0,02 kg. Hodnoty BM v naší pilotní studii byly u našich probandů (n = 15) nižší o 15 až 61 % a nekorelují s výškou p. m. Klíčová slova: poranění míchy (p. m), bazální metabolismus (BM), výživová...
Výživa z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů pro aktivní ženy a muže středního věku.
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Skalská, Marie (oponent)
Název: Výživa z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů pro aktivní muže a ženy středního věku. Cíl práce: Cílem práce je zhodnocení významu stravy z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů u konkrétní věkové skupiny lidí. Metody: Bakalářská práce teoretického stylu je zaměřena na vyhledávání dostupných studijních pramenů a jejich rešerší, shromáždění publikací, článků, koncepčních materiálů a dalších písemných i elektronických podkladů, týkajících se základních složek potravy, výživy z energetického hlediska, základních stravovacích doporučení, časových aspektů příjmu potravy i o doplňcích výživy. Výsledky: Výsledkem této bakalářské práce je základní přehled z oblasti výživy a stravovacích návyků. Klíčová slova: Výživa, životospráva, životní styl, obezita, BMI, jídelníček, bazální metabolismus.
Klidový energetický výdej u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí
Jenšík, Martin ; Kovařík, Miroslav (vedoucí práce) ; Hronek, Miloslav (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Student: Martin Jenšík Školitel: PharmDr. Miroslav Kovařík Ph.D. Název práce: Klidový energetický výdej u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) se postupně dostává do popředí zájmu jak vědecké, tak laické veřejnosti díky svému rychlému postupu v žebříčku úmrtnosti. Z dosud provedených studií byl vypozorován trend, že u pacientů s CHOPN byl zvýšený klidový energetický výdej (REE) vedoucí ke ztrátě svaloviny a celkové hmotnosti. Cílem naší studie bylo zjistit, zda tomu tak opravdu je. Naší studie ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové na oddělení Centra pro výzkum a vývoj se zúčastnilo 30 pacientů, 26 mužů a 4 ženy ve věkovém průměru 67 ± 8 let. Každý pacient byl jednou vyšetřen po předchozím dvanáctihodinovém lačnění. Stanovovali jsme REE a utilizaci nutričních substrátů pomocí metody nepřímé kalorimetrie. Z průměrných naměřených hodnot - 122 ± 14 % predikovaných podle Harris - Benedictovy rovnice jsme prokázali zvýšený REE u pacientů s CHOPN. Žádný pacient nebyl hypometabolický, 7 bylo normometabolických a 23 hypermetabolických. Utilizace nutričních substrátů se nijak významně nelišila od fyziologických hodnot. Zároveň jsme prokázali těsnou...
Bazální metabolismus, výživová intervence a potraviny způsobující nociceptivní bolest u osob s míšní lézí
Chaloupková, Eva ; Heller, Jan (vedoucí práce) ; Bartůňková, Staša (oponent) ; Kálal, Jan (oponent)
Název: Bazální metabolismus a výživová intervence u osob s poraněním míchy Cíle: Hlavním cílem této práce byl empirický výzkum případových evaluačních studií (n = 3), kde jsme pomocí analýzy zkoumali: vztah energetického výdeje (bazálního metabolismu) a energetického příjmu u osob s diagnózou poranění míchy (p. m.). Sekundárním cílem bylo zjistit, zda změny v rozložení makroživin a hodnotě denního energetického příjmu povedou u jednotlivých probandů ke snížení tělesné hmotnosti a tělesného tuku. Pilotní studie v naší práci byla zaměřena na přehled variability hodnot bazálního metabolismu (BM) u osob s p. m. Metody: V naší práci jsme použili metodu nepřímé kalorimetrie k měření BM a spolu s hodnotou pracovního metabolismu jsme určili ve výživové intervenci (v. i.) ideální energetický příjem pro naše probandy. Sledovali jsme změny tělesného složení, především změny v množství tukové a svalové tělesné tkáně. Výsledky: Zjistili jsme, že při dodržování předepsaných pravidel v. i. se všem probandům podařilo snížit svoji tělesnou hmotnost. Průměrný úbytek tělesné hmotnosti u probandů za jeden týden byl 0,29 ± 0,02 kg. Hodnoty BM v naší pilotní studii byly u našich probandů (n = 15) nižší o 15 až 61 % a nekorelují s výškou p. m. Klíčová slova: poranění míchy (p. m), bazální metabolismus (BM), výživová...
Bazální metabolismus, výživová intervence a potraviny způsobující nociceptivní bolest u osob s míšní lézí
Chaloupková, Eva ; Heller, Jan (vedoucí práce) ; Bartůňková, Staša (oponent) ; Kálal, Jan (oponent)
Název: Bazální metabolismus a výživová intervence u osob s poraněním míchy Cíle: Hlavním cílem této práce byl empirický výzkum případových evaluačních studií (n = 3), kde jsme pomocí analýzy zkoumali: vztah energetického výdeje (bazálního metabolismu) a energetického příjmu u osob s diagnózou poranění míchy (p. m.). Sekundárním cílem bylo zjistit, zda změny v rozložení makroživin a hodnotě denního energetického příjmu povedou u jednotlivých probandů ke snížení tělesné hmotnosti a tělesného tuku. Pilotní studie v naší práci byla zaměřena na přehled variability hodnot bazálního metabolismu (BM) u osob s p. m. Metody: V naší práci jsme použili metodu nepřímé kalorimetrie k měření BM a spolu s hodnotou pracovního metabolismu jsme určili ve výživové intervenci (v. i.) ideální energetický příjem pro naše probandy. Sledovali jsme změny tělesného složení, především změny v množství tukové a svalové tělesné tkáně. Výsledky: Zjistili jsme, že při dodržování předepsaných pravidel v. i. se všem probandům podařilo snížit svoji tělesnou hmotnost. Průměrný úbytek tělesné hmotnosti u probandů za jeden týden byl 0,29 ± 0,02 kg. Hodnoty BM v naší pilotní studii byly u našich probandů (n = 15) nižší o 15 až 61 % a nekorelují s výškou p. m. Klíčová slova: poranění míchy (p. m), bazální metabolismus (BM), výživová...
Vliv stravovacích návyků na změnu tělesného složení - tělesná hmotnost, tělesný tuk, svalová hmota a tělesná voda.
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Vliv stravovacích návyků na změnu tělesného složení - tělesná hmotnost, tělesný tuk, svalová hmota a tělesná voda Cíl práce: Cílem této práce je ovlivnit změny v tělesném složení u žen různého věku, tělesné hmotnosti, zaměstnání a pohybového režimu. Úpravou stravovacích návyků redukovat množství tělesného tuku při zachování svalové hmoty. Metody: Základní stravovací doporučení upravující vzájemný poměr makroživin a časové aspekty příjmu potravy dle obecného doporučení pro redukci tělesné hmotnosti. Pro hodnocení tělesného složení je využita bioimpedanční metoda a současně jsou hodnoceny vybrané obvody. Na základě těchto údajů byl vypracován individuální stravovací plán pro každou ženu a byl průběžně vyhodnocován efekt diety. Studie se účastnilo šest žen. Čtyři s nadváhou a obezitou s hmotností 92 ± 17 kg a BMI 35 ± 4 kg/ . Dvě s normální hmotností 60 ± 2 kg a BMI 22,5 ± 0,5 kg/ . Průměrný věk žen 40 ± 15 let. Výsledky: Po aplikaci individuální diety v době trvání tří měsíců jsme našli významné změny u žen s vyšší tělesnou hmotností. Zredukovaly tělesnou hmotnost o 6 ± 1kg a tělesný tuk o 5 ± 1kg. Dále došlo u těchto osob k snížení obvodu pasu o 5 ± 2cm a boků o 4 ± 2cm. U zbylých dvou osob s normální tělesnou hmotností jsme nenašli významné změny sledovaných parametrů. Klíčová slova:...
Vliv stravovacích návyků na redukci tělesného tuku
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Kinkorová, Ivana (oponent)
Název: Vliv stravovacích návyků na redukci tělesného tuku Cíl práce: Cílem této práce je dosáhnout redukci tělesného tuku prostřednictvím vhodných stravovacích návyků. Získané teoretické vědomosti aplikovat do praxe na šest žen různého věku a pohybového režimu. Informovat o postupech této intervence. Ověřit platnost teoretických poznatků v praxi. Dosáhnout požadovaných výsledků. Metody Základní stravovací doporučení, vzájemný poměr makroživin a časové aspekty příjmu potravy. Dále bioimpedanční měření na přístroji In Body 230 a měření tělesných obvodů páskovou metodou pro zjištění výchozího stavu zkoumaných žen a pro následné kontroly jejich průběžného stavu po stanovených intervalech. Vypracování jídelníčku pro každou z těchto žen a vyhodnocování průběžného stavu. Výsledky: Výsledkem této diplomové práce je uskutečnění změn ve stravovacích návycích, které povedou k dosažení redukce tělesného tuku. Dílčími výsledky jsou protokoly z průběžného měření na přístroji In Body 230 ve sportovně zdravotním centru Lunacor s.r.o. v Kroměříži a fitcentru Fit2b s.r.o. v Praze 8 - Bohnicích. Klíčová slova: Výživa, životospráva, životní styl, obezita, BMI, jídelníček, bazální metabolismus, poměr živin, stravovací návyky, redukce, tělesná hmotnost, tělesný tuk, svalová hmota, tělesná voda, energetický příjem,...
Výživa z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů pro aktivní ženy a muže středního věku.
Lichnovský, Miroslav ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Skalská, Marie (oponent)
Název: Výživa z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů pro aktivní muže a ženy středního věku. Cíl práce: Cílem práce je zhodnocení významu stravy z hlediska zdraví, vzhledu a sportovních výkonů u konkrétní věkové skupiny lidí. Metody: Bakalářská práce teoretického stylu je zaměřena na vyhledávání dostupných studijních pramenů a jejich rešerší, shromáždění publikací, článků, koncepčních materiálů a dalších písemných i elektronických podkladů, týkajících se základních složek potravy, výživy z energetického hlediska, základních stravovacích doporučení, časových aspektů příjmu potravy i o doplňcích výživy. Výsledky: Výsledkem této bakalářské práce je základní přehled z oblasti výživy a stravovacích návyků. Klíčová slova: Výživa, životospráva, životní styl, obezita, BMI, jídelníček, bazální metabolismus.
Klidový energetický výdej u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí II
Krčmářová, Veronika ; Kovařík, Miroslav (vedoucí práce) ; Hronek, Miloslav (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Student: Veronika Krčmářová Školitel: PharmDr. Miroslav Kovařík Ph.D. Název práce: Klidový energetický výdej u pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí II Cílem této práce bylo porovnání klidového energetického výdeje (REE) a utilizace nutričních substrátů mezi pacienty s onemocněním CHOPN a kontrolní skupinou. Předchozí studie potvrzovaly u pacientů s chronickou obstrukční nemocí (CHOPN) zvýšený REE. Na základě zvýšení tohoto parametru docházelo k úbytku netukové hmoty a svaloviny. O utilizaci nutričních substrátů u pacientů s CHOPN příliš dosud známo není. Naší studie se celkem zúčastnilo 20 pacientů z toho 11 pacientů s CHOPN a 9 z kontrolní skupiny. Věk pacientů se pohyboval od 55 do 71 let. Každý pacient byl vyšetřen jednou. Stanovovali jsme hodnoty klidového energetického výdeje nepřímou kalorimetrií a utilizaci nutričních substrátů. Dle našich výsledků docházelo ke zvýšení REE u 82 % pacientů s CHOPN oproti kontrolní skupině, kde bylo hypermetabolických pacientů pouze 33 %. Porovnáním výsledků REE mezi stanovovanými skupinami bylo dokázáno zvýšení REE cca o 20 % u pacientů s CHOPN oproti kontrolní skupině. Stanovením utilizace nutričních substrátů byl patrný trend zvýšení utilizace...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.